یک مطالعه اخیر نشان می دهد که تا سال 2030 حدود 550 میلیون نفر در سراسر جهان به دیابت مبتلا خواهند شد. این مسئله بیانگر این است که دیابت در واقع سریع ترین بیماری غیر عفونی در حال پیشرفت در جهان است.
شایعترین عارضه دیده شده رد بیماران دیابتی، زخم پا است. این زخمهایی که در پوست پا ایجاد میشوند، در نتیجه آسیب به رگها یا اعصاب اطراف پا هستند. این آسیب صرفاً به دلیل سطح قند خون کنترل نشده یا بالا رخ می دهد.
آنچه که در چنین مواردی بر نگرانیها میافزاید این است که ممکن است فرد به دلیل ضعیف شدن اعصاب حسی در ناحیه پا به دلیل دیابت، از شدت زخم پا به خوبی آگاه نباشد. به افرادی که از دیابت رنج می برند بسیار توصیه می شود که علائم و نشانه های زخم پای دیابتی را بررسی کنند.
درمان زخم پای دیابتی در مراحل اولیه آسانتر است . کرم ها یا پمادهای مختلفی برای زخم پای دیابتی وجود دارد.
فهرست مطالب
بهترین پمادها برای درمان زخم پای دیابتی
ما در ادامه به معرفی بهترین و موثرترین کرم ها و پمادهای موضعی مورد مصرف در درمان زخم پای دیابتی خواهیم پرداخت.
کلوتریمازول
کلوتریمازول یکی از موثرترین پمادها برای پیشگیری و درمان عفونت در زخم پای دیابتی است. این دارو به خانواده ای از داروها به نام ایمیدازول تعلق دارد. این یک پماد ضد قارچ است که با توقف رشد قارچ های عامل عفونت عمل می کند. کلوتریمازول با نام های تجاری مانند Fungoid، Lotrimin و غیره موجود است.
سیلور سولفادیازین
پانسمان ها و پمادهای مبتنی بر نقره احتمالاً بهترین کرم های موضعی برای بهبود زخم پای دیابتی هستند. سیلور سولفادیازین (Silver Sulfadiazine) یک آنتی بیوتیک موضعی است که از عفونی شدن زخم های باز جلوگیری می کند، رشد باکتری ها را در زخم متوقف می کند و از گسترش باکتری به بافت های پوستی مجاور یا خون جلوگیری می کند و در نتیجه خطر عفونت های خونی جدی (سپسیس) را کاهش می دهد.
پلی هگزا متیلن بیگوانید
پلی هگزا متیلن بیگوانید که معمولاً به عنوان PHMB یا پلی هگزانید شناخته می شود، یک ضد عفونی کننده است که به طور گسترده در پانسمان ها و پمادهای زخم پای دیابتی استفاده می شود. PHMB دارای خواص ضد میکروبی فوق العاده ای است که از رشد و تکثیر عوامل بیماری زا در داخل و اطراف زخم پای دیابتی جلوگیری می کند. بنابراین، PHMB به طور موثر از عفونت در زخم پای دیابتی جلوگیری می کند و با آن مبارزه می کند.
Cadexomer-Iodine
Cadexomer-Iodine یکی دیگر از پمادهای عالی است که برای پانسمان زخم پای دیابتی تجویز می شود. Cadexomer اثر ضد عفونی کننده و ضد میکروبی دارد. پماد Cadexomer-Iodine با از بین بردن باقی مانده ها و سلول های عفونی پوست از داخل و اطراف زخم، باعث بهبودی سالم تر و سریع تر زخم می شود. Cadexomer-Iodine با نام هایی مانند Iodosorb و Cadress در بازار موجود است.
پماد عسل درجه پزشکی
عسل یک پانسمان جایگزین شناخته شده برای زخم های پای دیابتی است. عسل دارای اثرات ضد التهابی، ضد عفونی کننده و آنتی بیوتیکی است که به کاهش درد و خارش زخم پای دیابتی کمک می کند. استفاده موضعی از عسل باعث ایجاد محیطی با pH پایین نیز می گردد و در نتیجه باعث رشد بافتهای جدید و بهبود سریعتر زخم میشود. فواید بیشمار عسل بهعنوان پانسمان منجر به توسعه پمادهای عسل درجه پزشکی مانند Manuka، First Honey و غیره شده است. برای آشنایی بیشتر، مقاله “استفاده از عسل برای درمان زخم پای دیابتی و دیگر زخم ها” را مطالعه فرمایید.
مترونیدازول
این پماد برای زخم پای دیابتی که دارای عفونت باکتریایی بی هوازی است بسیار موثر است. مترونیدازول دارای اثرات آنتی بیوتیکی است و بنابراین به زخم های مبتلا به عفونت های باکتریایی در زخم پای دیابتی کمک می کند. این دارو همچنین دارای خواص ضد التهابی است و در نتیجه تورم و قرمزی اطراف زخم پای دیابتی را کاهش می دهد.
باسیتراسین روی
باسیتراسین زینک(Bacitracin zinc) پمادی است که در مراحل اولیه زخم پای دیابتی موثر است. این پماد یک آنتی بیوتیک موضعی است که از رشد میکروبی در بریدگیهای جزئی، خراشها و جراحات جلوگیری میکند و در نتیجه از عفونی شدن آنها و تبدیل آنها به زخمهای پای دیابتی جدی جلوگیری میکند.
اینها رایج ترین و مفیدترین پمادها برای زخم پای دیابتی بودند. مدت زمان استفاده از پماد برای زخم پای دیابتی کاملاً به شرایط بیمار بستگی دارد.
نکته ای که باید به خاطر بسپارید – از هر پمادی برای زخم پا، فقط پس از مشورت با متخصص استفاده کنید. از انجام هر نوع خوددرمانی یا مصرف هر نوع دارو بدون نظارت پزشکی خودداری کنید. این کار به نفع شما خواهد بود.
نکاتی برای بهبود سریع زخم پای دیابتی
برای اطمینان از بهبود سریع زخم پای دیابتی، این نکات را دنبال کنید:
- غذاهای غنی از روی به کنترل سطح قند خون کمک می کنند. روی همچنین باعث بهبود سریع بافت های بدن می شود. بنابراین، شما باید تخم مرغ، حبوبات و آجیل را به طور منظم مصرف کنید.
- روغن بذر کتان یک درمان شگفت انگیز برای زخم پای دیابتی است. این روغن سرشار از چربی های امگا 3 است که برای سلامت سیستم عروقی بسیار ضروری است. بنابراین روند بهبود زخم پای دیابتی را تسریع می کند.
- ویتامین E از رشد عفونت در زخم پای دیابتی جلوگیری می کند. بنابراین، شما باید به طور منظم آووکادو، فلفل دلمه ای و آجیل بخورید.
- قهوه برای بهبود جریان خون در پا بسیار عالی است. جریان خون افزایش یافته در ناحیه پا، پاسخ ایمنی بدن را برای مبارزه با عفونت زخم پا و بهبود سریع آنها تحریک می کند.
اگر وضعیت زخم پای شما شدید است
تمام پمادها و نکات ذکر شده بیشتر جنبه پیشگیری دارند. اگرچه پمادهای زخم پای دیابتی در مراحل اولیه می توانند بهترین عملکرد را داشته باشند، اما در موارد شدید، عفونت ممکن است به طور موثر بهبود نیابد.
کار بعدی چیست؟
در شرایطی که زخم پای شما بهبود نمی یابد و عفونت همچنان شدید است، مراجعه فوری به پزشک بسیار توصیه می شود. پزشک، پاهای شما را به طور کامل معاینه می کند و سپس موثرترین درمان را برای زخم پای دیابتی پیشنهاد می کند . در بیشتر موارد زخم های جدی پا، جراحی های عروقی بهترین گزینه هستند. این جراحی ها چندان پیچیده نیستند و بهبودی سریع را به بیمار ارائه می دهند.
بنابراین، اگر با علائم جدی زخم پای دیابتی دست و پنجه نرم می کنید، بدون تاخیر بیشتر با پزشک خود تماس بگیرید.
منبع: