متورال (متوپرولول) یک داروی رایج است که همراه با سایر داروهای درمان فشار خون یا به تنهایی، برای درمان فشار خون بالا (هیپرتانسیون) استفاده می شود. همچنین این دارو برای درمان آنژین (درد قفسه سینه) و نارسایی قلبی همراه با سایر داروهااستفاده می شود. برای افرادی که دچار حمله قلبی شده اند، گاهی اوقات متوپرولول برای بهبود میزان بقا تجویز می شود. ممکن است کاربردهای دیگری از متوپرولول وجود داشته باشد، مانند پیشگیری از میگرن و درمان تیروتوکسیکوز (هورمون تیروئید بیش از حد).
این مقاله اطلاعات مهمی در مورد متوپرولول، از جمله بهترین زمان مصرف قرص متورال (متوپرولول)، نحوه مصرف این دارو، دوز درمانی، عوارض جانبی، تداخلات دارویی و غیره در اختیار شما قرار می دهد.
فهرست مطالب
متورال (متوپرولول) چیست؟ چگونه اثر می کند؟
متوپرولول متعلق به گروهی از داروها به نام مسدود کننده های بتا (بتا بلاکر) انتخابی است . اثرات درمانی این داروها از طریق مسدود کردن گیرنده های بتا-1 در بافت های قلب رخ می دهد. بنابراین، یک بتا بلاکر انتخابی مانند متوپرولول با کاهش ضربان قلب و در عین حال کاهش نیروی هر ضربان و شل شدن عروق خونی عمل می کند. این خواص، باعث بهبود جریان خون و کاهش فشار خون می شود.
متوپرولول موجود در قرص متورال به صورت متوپرولول تارتارات می باشد. در اشکال طولانی رهش این دارو، از متوپرولول سوکسینات در فرمولاسیون استفاده می شود.
بهترین روش و زمان مصرف قرص متورال (متوپرولول)
شما باید متوپرولول را دقیقاً طبق دستور پزشک خود مصرف کنید. این دارو را بیشتر یا کمتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید.
می توانید قرص متورال (متوپرولول) را با غذا یا بلافاصله بعد از غذا مصرف کنید. قرص متوپرولول را به طور کامل ببلعید. قرص متورال یا اشکال طولانی رهش آن را نشکنید، له نکنید یا نجوید.
به یاد داشته باشید که بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون هیچ علامتی ندارند. مهم است که به مصرف متورال ادامه دهید حتی اگر احساس خوبی دارید. متوپرولول فشار خون شما را کنترل می کند و خطر سکته و حملات قلبی را کاهش می دهد. بدون مشورت با پزشک خود، به طور ناگهانی مصرف این دارو را قطع نکنید. قطع ناگهانی متوپرولول می تواند منجر به بروز فشار خون مجدد، درد قفسه سینه یا حمله قلبی شود.
دوز متوپرولول برای فشار خون بالا و سایر بیماری ها
- دوز معمول متوپرولول برای فشار خون بالا 100 میلی گرم در روز در دوزهای منقسم (شکل رهش فوری) یا 25 میلی گرم تا 100 میلی گرم یک بار در روز (قرص با رهش طولانی) است. حداکثر دوز 400 میلی گرم در روز است.
- برای درد قفسه سینه، پزشک ممکن است متوپرولول رهش فوری 50 تا 100 میلی گرم را 2 تا 3 بار در روز تجویز کند.
- برای حمله حاد قلبی یا نارسایی قلبی، دوز اولیه متوپرولول در بزرگسالان 25 میلی گرم (قرص با رهش طولانی) یک بار در روز به مدت 2 هفته است. دوز را می توان به تدریج در صورت نیاز تا حداکثر دوز 400 میلی گرم در روز افزایش داد.
چرا مصرف متوپرولول در شب بهتر است؟
تا زمانی که به یاد داشته باشید که این داروی ضد فشار خون را به طور مداوم مصرف کنید، مهم نیست که چه زمانی آن را مصرف کنید. می توانید متورال را صبح یا شب مصرف کنید، اما چون این دارو می تواند باعث سرگیجه، سبکی سر و خواب آلودگی شود، بهتر است متورال (متوپرولول) را در شب مصرف کنید. دکتر ممکن است به شما توصیه کند که اولین دوز متوپرولول را قبل از رفتن به رختخواب مصرف کنید تا ببیند چه احساسی دارید. اگر دارو در شما احساس سرگیجه یا سبکی سر ایجاد نکرد، می توانید مصرف تک دوز متوپرولول را از صبح شروع کنید. اگر بیش از یک بار در روز متوپرولول برای شما تجویز شده است، سعی کنید دوزها را به طور مساوی در طول روز تقسیم کنید تا مقدار ثابتی از دارو را دریافت کنید. در حین مصرف متوپرولول از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کنید ، زیرا می تواند عوارض جانبی مانند سرگیجه را بدتر کند.
آیا متوپرولول می تواند به خواب شما کمک کند؟
متوپرولول ممکن است به خواب شما کمک کند. مسدودکننده های بتا مانند متوپرولول تارتارات (متورال) و متوپرولول سوکسینات (Toprol XL) با کند کردن سرعت ضربان قلب عمل می کنند. بنابراین، این داروها می توانند باعث ایجاد احساس خستگی و خواب آلودگی شوند.
با این حال، شایان ذکر است که برخی از مطالعات نشان دادهاند که متوپرولول میتواند منجر به بدتر شدن خواب شود. از سوی دیگر، سایر بتا بلوکرها مانند نبیولول با بهبود خواب مرتبط هستند.
اگر مشکل خواب دارید، با پزشک خود صحبت کنید که کدام بتا بلوکر بهترین انتخاب برای شما است.
زمان اوج اثر متوپرولول چقدر است؟
متوپرولول حدود 2 ساعت پس از مصرف یک دوز شروع به اثر می کند. با این حال، ممکن است یک هفته یا بیشتر طول بکشد تا از مزایای کامل این دارو بهره مند شوید. اگر بعد از 1 تا 2 هفته مصرف متورال (متوپرولول)، متوجه بهبود در اعداد فشار خون خود نشدید، با پزشک خود تماس بگیرید.
به خاطر داشته باشید که ممکن است هنگام استفاده از قرص متوپرولول، تغییری در احساس خود در مورد فشار خون نداشته باشید. بدون تایید پزشک مصرف متوپرولول را قطع نکنید. قطع ناگهانی مصرف این دارو می تواند منجر به افزایش خطر درد قفسه سینه و حمله قلبی شود. اگر میخواهید مصرف متوپرولول را متوقف کنید، پزشک دستورالعملهایی را برای کاهش آهسته دوز به شما میدهد.
در صورت فراموش کردن دوز متوپرولول چه باید کرد؟
اگر یک دوز متوپرولول را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. با این حال، اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را رها کنید و دوز بعدی را طبق برنامه منظم خود مصرف کنید. برای جبران دوز فراموش شده، دوز را دو برابر نکنید.
عوارض متورال (متوپرولول)
عوارض جانبی رایج متوپرولول شامل سبکی سر یا سرگیجه، خستگی غیرعادی، خشکی دهان، تاری دید، افسردگی ، سوزش سر دل، درد معده، گاز، نفخ، استفراغ، یبوست، بثورات پوستی، احساس سرما در دست ها و پاها و آبریزش بینی است.
اگر این عوارض جانبی شدید هستند، یا با گذشت زمان بهبود نمی یابند به پزشک خود اطلاع دهید. در صورت بروز واکنش آلرژیک فوراً با پزشک خود تماس بگیرید، یا به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید. علائم و نشانههای واکنشهای آلرژیک شامل بثورات پوستی، کهیر، خارش، تورم و مشکلات تنفسی است.
هنگام مصرف متورال از مصرف چه چیزهایی باید اجتناب کرد؟
در حین مصرف متوپرولول باید از مصرف برخی داروهای دیگر خودداری کنید؛ زیرا خطر تداخلات دارویی وجود دارد. برخی از داروهایی که می توانند با متوپرولول تداخل داشته باشند عبارتند از:
- سایر داروهای فشار خون مانند کلونیدین و رزرپین
- داروهای ضد افسردگی مانند بوپروپیون ( ولبان، زیبان)، فلوکستین (پروزاک، سارافم)، و پاروکستین (پاکسیل، بریسدل)
- داروهایی که برای درمان ضربان قلب نامنظم استفاده می شوند، مانند پروپافنون (ریتمول) و کینیدین
- داروهای روانپزشکی مانند تیوریدازین
- مسدود کننده های H2 مانند سایمتیدین
- آنتی هیستامین ها مانند دیفن هیدرامین (بنادریل)
- داروهای ضد مالاریا مانند هیدروکسی کلروکین
- داروهای ضد ویروسی مانند ریتوناویر
- داروهای ضد قارچ مانند تربینافین (Lamisil)
چه کسانی نباید متوپرولول مصرف کنند؟
متوپرولول ممکن است برای افرادی با شرایط پزشکی خاص مناسب نباشد. قبل از شروع مصرف متوپرولول، یک تاریخچه کامل از سابقه پزشکی تان به پزشک خود بدهید. حتماً به شرایط پزشکی مانند آنژین صدری، بیماری ایسکمیک قلبی (درد قفسه سینه یا حملات قلبی قبلی)، افت فشار خون (هیپوتانسیون)، مشکلات گردش خون، برادی کاردی شدید (ضربان قلب بسیار آهسته)، شوک قلبی، بلوک قلبی، سندرم سینوس بیمار (sick sinus syndrome)، نارسایی قلبی جبران نشده، بیماری ریوی، فئوکروموسیتوم، دیابت ، هیپوگلیسمی (قند خون پایین)، پرکاری تیروئید (هیپرتیروئیدیسم)، بیماری کبدی و سندرم ولف پارکینسون وایت (یک بیماری نادر قلبی مرتبط با ضربان قلب بسیار آهسته) اشاره کنید. . همچنین اگر تا به حال به هر یک از مواد فعال یا غیرفعال موجود در قرص متورال (متوپرولول) واکنش آلرژیک داشته اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
منبع: