پرش به محتوا

برای کم کاری تیروئید چه بخوریم و چه نخوریم؟

    برای کم کاری تیروئید چه بخوریم و چه نخوریم؟

    غذاهای بهینه برای سلامت تیروئید به این بستگی دارد که آیا شرایطی دارید که عملکرد تیروئید شما را مختل می کند یا خیر. در موارد کم کاری تیروئید، ممکن است از حذف گلوتن، غذاهای فرآوری شده و سایر غذاهایی که ممکن است باعث تحریک سیستم ایمنی بدن یا ایجاد التهاب شوند، سود ببرید.

    کم کاری تیروئید اختلالی است که در آن بدن به اندازه کافی هورمون تیروئید نمی سازد. این اختلال یک بیماری شایع است که حدود 0.5-5٪ از جمعیت ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می دهد.

    هورمون های تیروئید به کنترل تعدادی از عملکردهای بدن از جمله رشد، ترمیم سلولی و متابولیسم کمک می کنند. در نتیجه، افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است علائمی مانند خستگی، ریزش مو، افزایش وزن، عدم تحمل سرما، تغییرات خلقی، و یبوست را در کنار بسیاری از علائم دیگر تجربه کنند. در مورد علائم کم کاری تیروئید بیشتر بدانید.

    دارو اولین خط درمان کم کاری تیروئید است، اما پیروی از یک رژیم غذایی و سبک زندگی سالم نیز می تواند به بهبود عملکرد و علائم تیروئید کمک کند.

    این مقاله بهترین رژیم غذایی برای کم‌کاری تیروئید را شرح می‌دهد، از جمله اینکه برای اختلال کم کاری تیروئید چه بخوریم و چه نخوریم.

    کم کاری تیروئید چیست؟

    غده تیروئید یک غده کوچک پروانه ای شکل است که در نزدیکی قاعده جلوی گردن شما قرار دارد. این غده هورمون‌های تیروئیدی را می‌سازد و ذخیره می‌کند که تقریباً بر روی تمام سیستم های بدن شما تأثیر می‌گذارد.

    هنگامی که غده تیروئید سیگنالی به نام هورمون محرک تیروئید (TSH) دریافت می کند، هورمون های تیروئید را در جریان خون آزاد می کند. این سیگنال زمانی که سطح هورمون تیروئید پایین است، از غده هیپوفیز ارسال می شود، غده کوچکی که در پایه مغز شما وجود دارد.

    در کم کاری تیروئید، غده تیروئید هورمون های تیروئید کافی را ترشح نمی کند، حتی زمانی که TSH فراوان باشد.

    تیروئیدیت خودایمنی مزمن (تیروئیدیت هاشیموتو)، یک بیماری خود ایمنی که در آن سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به غده تیروئید شما حمله می کند، شایع ترین علت کم کاری تیروئید در مناطق دارای ید کافی در جهان مانند ایالات متحده است.

    سایر علل کم کاری تیروئید اولیه عبارتند از کمبود ید، مصرف برخی داروها، جراحی های تیروئید، التهاب حاد تیروئید و درمان های پزشکی، که به غده تیروئید آسیب می رساند.

    در موارد دیگر، غده تیروئید TSH کافی دریافت نمی کند. این حالت زمانی اتفاق می افتد که غده هیپوفیز به درستی کار نمی کند و کم کاری تیروئید ثانویه نامیده می شود.

    هنگامی که تیروئید شما به درستی کار نمی کند، علائم مختلفی از خستگی شدید گرفته تا یبوست را ایجاد می کند. برخی از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید علائم شدیدی را تجربه می کنند در حالی که برخی دیگر اصلاً علائم زیادی را تجربه نمی کنند.

    پزشک شما یک برنامه درمانی مناسب را بر اساس عملکرد تیروئید، علائم و سایر اختلالات شما انتخاب می کند. کم کاری تیروئید معمولاً با داروهای جایگزین هورمون تیروئید، مانند لووتیروکسین (Euthyrox) یا هورمون تیروئید طبیعی مانند Armor Thyroid درمان می شود.

    متأسفانه، علائم بسیاری از افراد حتی زمانی که تحت درمان با جایگزین های هورمون تیروئید هستند، باقی می ماند.

    به عنوان مثال، افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو اغلب علائمی مانند خستگی، عدم تحمل سرما، اضطراب و ریزش مو را حتی پس از اینکه داروهای هورمون تیروئید عملکرد تیروئیدشان را عادی کرده است، تجربه می کنند. به همین دلیل، بسیاری از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید به دنبال روش های درمانی جایگزین هستند.

    تحقیقات نشان می دهد که علاوه بر دارو، اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی اغلب می تواند به کاهش برخی علائم و بهبود کیفیت کلی زندگی در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید کمک کند.

    آیا رژیم های غذایی خاصی می توانند به افراد مبتلا به کم کاری تیروئید کمک کنند؟

    پیروی از یک رژیم غذایی مغذی برای همه مهم است، اما مطالعات نشان می دهد که برخی از مداخلات غذایی می تواند مزایای خاصی برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید داشته باشد.

    بیماری هاشیموتو شایع ترین علت کم کاری تیروئید در ایالات متحده است. این حالت یک بیماری خود ایمنی است که منجر به تخریب تدریجی بافت تیروئید توسط گلبول های سفید خون(در این مورد لنفوسیت ها) می شود.

    بیماری هاشیموتو در زنان و افراد مسن شایع‌تر است، اگرچه مردان و افراد جوان‌تر نیز می‌توانند به بیماری هاشیموتو مبتلا شوند.

    بسیاری از مطالعات نشان داده اند که تغییرات رژیم غذایی می تواند برای افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو از طرق مختلفی از جمله بهبود عملکرد تیروئید، اصلاح وزن بدن و کاهش علائم کم کاری تیروئید مفید باشد.

    رژیم‌های بدون گلوتن، رژیم‌های فاقد عوامل محرک بیماریهای خودایمنی و رژیم‌های ضد التهابی، برخی از الگوهای غذایی هستند که نشان داده شده‌اند برای مبتلایان به بیماری هاشیموتو مفید هستند.

    به عنوان مثال، رژیم‌های بدون گلوتن ممکن است به بهبود عملکرد تیروئید کمک کنند، در حالی که رژیم‌های غذایی سرشار از سبزیجات و میوه‌ها می‌توانند از آسیب سلولی محافظت کنند و اصلاح وزن را در افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو تقویت کنند.

    علاوه بر این، برخی مطالعات نشان می‌دهند که رژیم‌های حذفی، مانند رژیم غذایی پالئوی اصلاح‌شده(modified paleo diet) که شامل حذف غذاهایی مانند غلات و لبنیات می شود، می‌تواند به کاهش علائمی مانند خستگی و بهبود کیفیت زندگی در مبتلایان به بیماری هاشیموتو کمک کند.

    پیروی از یک رژیم غذایی مغذی با کالری کنترل شده نیز می تواند به کاهش وزن کمک کند، چیزی که افراد مبتلا به کم کاری تیروئید معمولا با آن دست و پنجه نرم می کنند.

    علاوه بر این، کمبود مواد مغذی مانند ویتامین D، روی، تیامین، B6، ید، منیزیم و سلنیوم می‌تواند علائم کم‌کاری تیروئید مانند خستگی، اضطراب و خلق‌وخوی ضعیف را تشدید کند، بنابراین ضروری است مطمئن شوید که رژیم غذایی‌تان از لحاظ درشت مغذی ها و ریزمغذی ها به‌خوبی کامل و بهینه باشد.

      آیا با داروهای کاهش وزن و عوارض آنها آشنا هستید؟

    به طور کلی، یک رژیم غذایی سرشار از غذاهای مغذی و فاقد غذاهای التهاب زا مانند شکر افزوده شده و غذاهای فوق فرآوری شده می تواند برای اکثر افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مفید باشد.

    برای کم کاری تیروئید چه بخوریم؟

    برخی از مواد مغذی وجود دارند که برای سلامت تیروئید ضروری هستند. بعلاوه، افراد مبتلا به کم کاری تیروئید در مقایسه با جمعیت عمومی بیشتر در معرض کمبود برخی مواد مغذی هستند.

    مصرف ید

    ید یک ماده معدنی ضروری است که برای ساخت هورمون های تیروئید مورد نیاز است و کمبود این ماده غذایی می تواند منجر به کم کاری تیروئید شود. در واقع، دریافت ناکافی ید شایع ترین علت کم کاری تیروئید در سراسر جهان است.

    اگرچه کمبود ید در بسیاری از مناطق جهان رایج است، اما در کشورهای توسعه یافته مانند ایالات متحده کمتر رایج است. با این حال، افرادی که از نمک یددار استفاده نمی کنند، زنان باردار و افرادی که از رژیم های گیاهی استفاده می کنند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سطوح پایین ید هستند.

    اگر کم کاری تیروئید دارید، نباید مکمل ید را مصرف کنید، مگر اینکه توسط پزشک شما برای درمان سطوح پایین ید توصیه شده باشد. مصرف بیش از حد ید برای تیروئید مضر است حتی می‌تواند باعث پرکاری تیروئید در افرادی شود که در مناطق سرشار از ید زندگی می‌کنند، مانند بسیاری از مناطق ایالات متحده آمریکا .

    اگر نگران این هستید که ید کافی دریافت نمی کنید، با متخصص مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید تا سطح ید شما را ارزیابی کرده و بهترین برنامه مصرف ید را برای شما تعیین کند.

    مصرف سلنیوم

    سلنیوم یکی دیگر از مواد معدنی است که برای سلامت تیروئید ضروری است. این ماده برای تولید هورمون تیروئید مورد نیاز است و همچنین به محافظت از تیروئید در برابر آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو کمک می کند.

    افزودن غذاهای غنی از سلنیوم به رژیم غذایی شما یک راه عالی برای افزایش سطح سلنیوم است. این غذاها شامل فندق برزیلی، ماهی تن، ساردین، تخم مرغ و حبوبات است.

    علاوه بر این، مکمل‌های سلنیوم می‌توانند برای برخی از افراد مبتلا به کم‌کاری تیروئید مفید باشند. به عنوان مثال، نشان داده شده است که مصرف مکمل های حاوی 200 میکروگرم سلنیوم در روز باعث کاهش آنتی بادی های تیروئید و بهبود علائم خاصی مانند خلق و خوی ضعیف در افراد مبتلا به هاشیموتو می شود.

    با این حال، این بدان معنا نیست که مکمل های سلنیوم برای همه افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ضروری است. فقط در صورتی که توسط پزشک شما توصیه شده باشد، سلنیوم مصرف کنید.

    انجمن پزشکی، 400 میکروگرم سلنیوم را به عنوان حد بالای روزانه برای مصرف توسط بزرگسالان شناسایی کرده است. مصرف طولانی مدت سلنیوم می تواند علائمی مانند ریزش مو و ناخن، اسهال، حالت تهوع و بثورات پوستی ایجاد کند.

    مسمومیت حاد سلنیوم می تواند عوارض جدی مانند نارسایی کلیه، حمله قلبی، مشکلات تنفسی و گاهی اوقات مرگ ایجاد کند.

    مصرف روی

    مانند سلنیوم، روی نیز برای تولید هورمون تیروئید و عملکرد تیروئید مورد نیاز است.

    دریافت نکردن روی کافی می تواند بر عملکرد تیروئید و بسیاری از جنبه های دیگر سلامتی شما تأثیر منفی بگذارد، بنابراین دریافت کافی از این ماده مغذی در رژیم غذایی ضروری است.

    برخی از مطالعات نشان می‌دهند که مکمل‌های روی می‌تواند برای افراد مبتلا به کم‌کاری تیروئید مفید باشد. هنگامی که مکمل‌های روی به تنهایی یا با سایر مواد مغذی مانند سلنیوم و ویتامین A ترکیب می‌شوند، میتوانند به بهبود عملکرد تیروئید در افراد مبتلا به کم‌کاری تیروئید کمک کنند.

    اگر علاقه مند به مصرف مکمل روی هستید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند تعیین کنند که آیا مکمل روی میتواند برای شما مفید باشد یا خیر.

    مصرف سایر مواد مغذی مهم

    علاوه بر مواد مغذی ذکر شده در بالا، ویتامین ها و مواد معدنی دیگری نیز وجود دارد که افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید به آنها توجه داشته باشند.

    • ویتامین D: افراد مبتلا به کم کاری تیروئید بیشتر در معرض کمبود ویتامین D هستند. سطوح پایین ویتامین D می تواند بر عملکرد تیروئید تأثیر منفی بگذارد و علائم کم کاری تیروئید را بدتر کند. از آنجایی که ویتامین D در بسیاری از غذاها مقادیر پایینی دارد، مصرف مکمل اغلب ضروری است.
    • B12: کمبود B12 در بین افراد مبتلا به کم کاری تیروئید شایع است. در مورد آزمایش سطح B12 با پزشک خود صحبت کنید. اگر سطح B12 شما پایین یا کمتر از حد مطلوب است، می توانند مصرف مکمل B12 یا B-complex را به شما توصیه کنند.
    • منیزیم: سطوح کم یا کمبود منیزیم با اختلال عملکرد تیروئید مرتبط است و می تواند خطر ابتلا به کم کاری تیروئید را افزایش دهد. نشان داده شده است که مصرف مکمل منیزیم علائم کم کاری تیروئید را بهبود می بخشد.
    • آهن: سطوح پایین آهن یا کم خونی ناشی از فقر آهن می تواند عملکرد تیروئید را مختل کند. متاسفانه کمبود آهن در زنان مبتلا به کم کاری تیروئید شایع است. مکمل آهن اغلب برای رسیدن به سطح نرمال آهن و حفظ آن ضروری است.

    اینها تنها بخشی از بسیاری از مواد مغذی هستند که برای عملکرد تیروئید و سلامت عمومی مهم هستند. ویتامین A، ویتامین C، کلسیم و پروتئین ها نمونه هایی از سایر مواد مغذی ضروری برای مبتلایان به کم کاری تیروئید هستند.

    غذاهایی که باید مصرف آنها را محدود کرده یا از آنها اجتناب کنید

    خوشبختانه، اگر کم کاری تیروئید دارید، مجبور نیستید از مصرف بسیاری از غذاها اجتناب کنید. با این حال، غذاهای خاصی وجود دارد که ممکن است در برخی از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید مشکلاتی ایجاد کند.

    گلوتن و غذاهای فوق فرآوری شده

    گلوتن گروهی از پروتئین ها است که در گندم، جو، تریتیکاله(triticale) و چاودار یافت می شود. مطالعات نشان می دهد که افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو ممکن است از پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن سود ببرند، اگرچه محققان هنوز مطمئن نیستند که آیا یک رژیم غذایی بدون گلوتن برای همه افراد مبتلا به هاشیموتو ضروری است یا نه.

      کاهش چربی کبد و التهاب آن با مصرف "پره بیوتیک بدون نفخ و بدون گاز"

    علاوه بر این، افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید غذاهای خاصی را به منظور ارتقای سلامت کلی خود محدود کنند.

    به عنوان مثال، نشان داده شده است که در افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو، نشانگرهای التهاب و استرس اکسیداتیو افزایش می یابد. استرس اکسیداتیو وضعیتی است که با حضور بیش از حد ترکیبات واکنشی به نام رادیکال های آزاد در بدن مشخص می شود که بر دفاع آنتی اکسیدانی بدن غلبه می کند و می تواند منجر به آسیب سلولی شود.

    به همین دلیل، ایده خوبی است که افراد مبتلا به کم کاری تیروئید از مصرف غذاهایی که ممکن است به بروز استرس اکسیداتیو و التهاب کمک کنند مانند غذاهای فوق فرآوری شده، غذاها و نوشیدنی های حاوی قند افزوده بالا و غذاهای سرخ شده، اجتناب کنند.

    علاوه بر کمک به استرس اکسیداتیو، رژیم غذایی سرشار از این غذاها با اضافه وزن و چاقی مرتبط است، بنابراین کاهش مصرف این محصولات می تواند به شما در حفظ وزن بدن در محدوده سالم نیز کمک کند.

    گواتروژن ها

    ممکن است شنیده باشید که افراد مبتلا به بیماری تیروئید باید از غذاهای حاوی گواتروژن پرهیز کنند. گواتروژنها(goitrogens) موادی هستند که در غذاهایی مانند سبزیجات چلیپایی و محصولات سویا یافت می شوند و ممکن است در فرآیند تولید هورمون تیروئید اختلال ایجاد کنند.

    در حالی که گواتروژن ها می توانند بر عملکرد تیروئید تأثیر بگذارند، بیشتر افراد، از جمله افراد مبتلا به کم کاری تیروئید، می توانند از مقادیر متوسطی از مواد غذایی حاوی گواتروژن مانند کلم، کلم بروکلی و کلم پیچ بدون تأثیر منفی بر سلامت تیروئید خود لذت ببرند.

    سبزیجات چلیپایی مانند کلم پیچ و کلم بروکلی در واقع گواتروژن بسیار کمی دارند. بعلاوه، پختن غذاهای حاوی گواتروژن فعالیت گواتروژنی آنها را کاهش می دهد و آنها را برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ایمن تر می کند.

    همانطور که گفته شد، ایده خوبی است که از خوردن مقادیر زیادی از سبزیجات چلیپایی خام مانند کلم، کلم پیچ روسی، بوک چوی(bok choy) و کلم بروکسل و همچنین مقادیر زیادی آبمیوه تهیه شده از سبزیجات چلیپایی خام خودداری کنید. سایر غذاهای گواتروژن عبارتند از سویا و ارزن مروارید(pearl millet).

    به طور کلی، افراد مبتلا به کم کاری تیروئید باید از خوردن مقادیر زیادی از غذاهای گواتروژن خودداری کنند.

    رژیم غذایی و داروهای تیروئید

    شما باید مطمئن شوید که داروهای تیروئید خود را با معده خالی مصرف می کنید تا جذب بهینه آنها را افزایش دهید. کارشناسان توصیه می کنند که داروهای تیروئید مانند لووتیروکسین را حداقل 30 تا 60 دقیقه قبل از صبحانه یا حداقل 3 تا 4 ساعت بعد از شام مصرف کنید.

    به خاطر داشته باشید که این فاصله شامل پرهیز از نوشیدنی‌ها، غذاها و مکمل‌هایی است که می‌توانند در جذب دارو اختلال ایجاد کنند.

    برخی مکمل‌ها و حتی قهوه می‌توانند به طور قابل توجهی بر جذب داروهای تیروئید تأثیر بگذارند، بنابراین مهم است که همیشه داروی خود را با معده خالی مصرف کنید و حداقل 30 دقیقه قبل از مصرف غذاها یا نوشیدنی‌های دیگر(به غیر از آب) صبر کنید. همچنین باید ظرف 4 ساعت پس از مصرف مکمل های آهن یا کلسیم از مصرف داروهای تیروئید خودداری کنید.

    مواد غذایی مناسب برای خوردن

    پیروی از یک رژیم غذایی غنی از غذاهای مغذی می تواند به بهبود سلامت کلی و حفظ وزن سالم کمک کند. به علاوه، یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی می تواند به کاهش خطر بیماری های مرتبط با کم کاری تیروئید مانند بیماری قلبی، چاقی و دیابت نوع 2 کمک کند.

    رژیم غذایی سرشار از فیبر نیز می تواند به کاهش خطر یبوست کمک کند، که یکی از علائم رایج کم کاری تیروئید است.

    اگر کم کاری تیروئید دارید، سعی کنید غذاهای مغذی زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید:

    • سبزیجات غیر نشاسته ای: سبزیجات، کنگر فرنگی، کدو سبز، مارچوبه، هویج، فلفل، اسفناج، قارچ و غیره.
    • میوه ها: توت، سیب، هلو، گلابی، انگور، مرکبات، آناناس، موز و غیره.
    • سبزیجات نشاسته ای: سیب زمینی شیرین، سیب زمینی، نخود فرنگی، کدو حلوایی و غیره.
    • ماهی، تخم مرغ، گوشت و مرغ: ماهی و صدف، تخم مرغ، بوقلمون، مرغ و غیره.
    • چربی های سالم: روغن زیتون، آووکادو، روغن آووکادو، روغن نارگیل، نارگیل شیرین نشده، ماست پرچرب و غیره.
    • دانه‌های بدون گلوتن: برنج قهوه‌ای، جو دوسر، کینوآ، ماکارونی برنج قهوه‌ای و غیره.
    • دانه ها، مغزها و کره های آجیل: بادام، بادام هندی، آجیل ماکادمیا، تخم کدو تنبل، کره بادام زمینی طبیعی و غیره.
    • لوبیا و عدس: نخود، لوبیا چشم بلبلی، عدس و غیره.
    • جایگزین های لبنی و غیر لبنی: شیر نارگیل، شیر بادام هندی، ماست نارگیل، شیر بادام، ماست شیرین نشده، پنیر و غیره.
    • ادویه جات، گیاهان و چاشنی ها: گیاهان تازه و خشک شده مانند ریحان و رزماری، ادویه هایی مانند پاپریکا، زعفران و زردچوبه و چاشنی های سالم سالسا و خردل.
    • نوشیدنی ها: آب، چای شیرین نشده، قهوه، آب گازدار و غیره.

    به خاطر داشته باشید که برخی از افراد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است از اجتناب از گلوتن و سایر مواد مانند لبنیات سود ببرند، اما برخی دیگر ممکن است مجبور نباشند این غذاها را از رژیم غذایی خود حذف کنند و ممکن است بتوانند بدون مشکل گلوتن و لبنیات مصرف کنند.

    به همین دلیل مهم است که یک برنامه غذایی اختصاصی برای خود و نیازهای سلامتی خاص خود ایجاد کنید.

    اگر می توانید، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید که می تواند به شناسایی غذاهایی که ممکن است نیاز به حذف داشته باشند کمک کند و به ایجاد یک برنامه غذایی متعادل کمک کند که بی جهت مواد غنی از مواد مغذی را حذف از رژیم غذایی خود حذف نکنید.

    نتیجه گیری

    کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم یک وضعیت سلامتی است که افراد زیادی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری می تواند علائمی مانند خستگی، افزایش وزن، یبوست، بدخلقی و عدم تحمل سرما و بسیاری از علائم دیگر را ایجاد کند.

    خوشبختانه، خوردن مواد مغذی مناسب و مصرف داروها می تواند به کاهش علائم، بهبود عملکرد تیروئید و ارتقای سلامت کلی بیماران کمک کند.

    هرکسی نیازهای غذایی متفاوتی دارد، اما اکثر افراد مبتلا به کم کاری تیروئید می توانند از یک رژیم غذایی غنی از غذاهای کامل و غنی از مواد مغذی مانند سبزیجات، میوه ها، آجیل و ماهی بهره مند شوند.

    آخرین بررسی پزشکی در 18 سپتامبر 2022

    منبع: www.healthline.com

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تلفن همراه

    سبد خرید0
    هیچ محصولی در سبد خرید موجود نیست!
    ادامه خرید