آزیترومایسین نوعی آنتی بیوتیک متعلق به دسته ماکرولیدها است که در درمان طیف گسترده ای از انواع عفونت های باکتریایی، شامل عفونتهای تنفسی، پوستی، تناسلی و … تجویز می شود. ما در این مقاله به بررسی روش صحیح مصرف آزیترومایسین و دوز مصرفی آن خواهیم پرداخت.
روش صحیح مصرف آزیترومایسین
این دارو معمولا یک بار در روز مصرف می شود. سعی کنید داروی خود را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید.
قرص ها و کپسول ها را به طور کامل با یک لیوان آب قورت دهید. اگر از کپسول آزیترومایسین استفاده می کنید، آن را حداقل 1 ساعت قبل از غذا یا 2 ساعت بعد از غذا مصرف کنید. اگر از قرص یا سوسپانسیون این دارو استفاده می کنید، می توانید آنها را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید.
سوسپانسیون این دارو ممکن است طعم تلخی داشته باشد، بنابراین ایده خوبی است که بعد از دادن آن به کودکان، کمی آب میوه به آنها بنوشانید.
۲ ساعت قبل یا بعد از مصرف این دارو از مصرف داروهای مربوط به درمان سوء هاضمه خودداری کنید.
سوسپانسیون آزیترومایسین برای کودکان و افرادی که در بلعیدن قرص ها مشکل دارند، در دسترس است.
اگر شما یا فرزندتان از آزیترومایسین به صورت سوسپانسیون استفاده می کنید، معمولا یک سرنگ یا قاشق مخصوص مدرج در کنار آن به شما ارائه می شود. تا مقدار مناسب را اندازه گیری کنید. اگر سوسپانسیون شما فاقد قاشق مدرج بود، از داروساز خود بخواهید که یکی از آنها را به شما بدهد. از قاشق چای خوری آشپزخانه استفاده نکنید، زیرا مقدار مناسبی را اندازه گیری نمی کند.
این دارو را فقط طبق دستور پزشک مصرف کنید. بیشتر از مقدار تجویز شده از آن مصرف نکنید، دفعات بیشتری از آن مصرف نکنید و مدت زمان طولانی تری نسبت به دستور پزشک مصرف نکنید.
استفاده از این دارو را تا انتهای دوره درمان ادامه دهید، حتی اگر شما یا فرزندتان بعد از چند دوز اول احساس بهتری داشته باشید. اگر خیلی زود مصرف دارو را متوقف کنید، ممکن است عفونت شما برطرف نشود.
اگر از آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم یا منیزیم استفاده می کنید، آنها را همزمان با مصرف آزیترومانسین مصرف نکنید. این داروها ممکن است از عملکرد صحیح آزیترومایسین جلوگیری کنند.
دوز مصرف آزیترومایسین
دوز مصرف آزیترومایسین برای بیماران مختلف متفاوت خواهد بود. دستورات پزشک یا دستورالعمل های روی برچسب را دنبال کنید. اطلاعات زیر فقط شامل دوزهای معمول این دارو است. اگر دوز شما متفاوت است، آن را تغییر ندهید، مگر اینکه پزشک به شما بگوید که این کار را انجام دهید.
مقدار دارویی که مصرف می کنید به قدرت دارو بستگی دارد. همچنین، تعداد دوزهایی که هر روز مصرف میکنید، زمان مجاز بین دوزها، و مدت زمانی که دارو مصرف میکنید، به مشکل پزشکی که برای آن از دارو استفاده میکنید بستگی دارد.
- برای اشکال خوراکی (سوسپانسیون با رهش طولانی):
- برای درمان پنومونی:
- بزرگسالان – 2 گرم (gr) یک بار به صورت تک دوز.
- کودکان با وزن 34 کیلوگرم (kg) یا بیشتر – دوز بر اساس وزن بدن است و باید توسط پزشک تعیین شود. دوز معمولاً 2 گرم یک بار در روز است که به صورت تک دوز مصرف می شود.
- کودکان 6 ماهه و بزرگتر با وزن کمتر از 34 کیلوگرم – دوز بر اساس وزن بدن است و باید توسط پزشک تعیین شود. دوز معمولاً 60 میلی گرم (mg) به ازای هر کیلوگرم (kg) وزن بدن یک بار در روز است که به صورت تک دوز مصرف می شود.
- برای درمان سینوزیت:
- بزرگسالان – 2 گرم (gr) یک بار در روز به صورت تک دوز.
- کودکان – مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
- برای درمان پنومونی:
- برای اشکال خوراکی (سوسپانسیون یا قرص):
- برای درمان عفونت:
- بزرگسالان – 500 تا 2000 میلی گرم (mg) یک بار در روز، به عنوان تک دوز مصرف می شود. بسته به نوع عفونت، این مقدار ممکن است با دوزهای 250 تا 500 میلی گرم یک بار در روز برای چند روز دنبال شود.
- کودکان 6 ماهه و بزرگتر – دوز بر اساس وزن بدن است و باید توسط پزشک تعیین شود. دوز معمولاً 10 تا 30 میلی گرم (mg) به ازای هر کیلوگرم (kg) وزن بدن یک بار در روز است که به صورت تک دوز مصرف می شود. بسته به نوع عفونت، این مقدار ممکن است با دوزهای 5 تا 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن یک بار در روز برای چند روز دنبال شود.
- کودکان کمتر از 6 ماه – مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
- برای درمان فارنژیت(عفونت گلو) یا التهاب لوزه:
- بزرگسالان – 500 میلی گرم (mg) در روز اول، به عنوان تک دوز مصرف می شود. سپس، 250 میلی گرم در روز دوم تا پنجم.
- کودکان 2 سال و بزرگتر – دوز بر اساس وزن بدن است و باید توسط پزشک تعیین شود. دوز معمولاً 12 میلی گرم (mg) به ازای هر کیلوگرم (kg) وزن بدن یک بار در روز به مدت 5 روز است.
- کودکان کمتر از 2 سال – روش مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
- برای درمان عفونت:
در موارد فراموشی دوز دارو
اگر یک نوبت از این دارو را فراموش کردید، در اسرع وقت آن را مصرف کنید. با این حال، اگر تقریباً زمان نوبت بعدی فرا رسیده است، دوز فراموش شده را رها کنید و به برنامه دوز معمولی خود بازگردید. دوزهای مصرفی را دو برابر نکنید.
روش نگهداری
دارو را دور از دسترس اطفال نگه دارید.
داروهای تاریخ گذشته یا داروهایی که دیگر مورد نیاز نیستند را نگه ندارید.
از متخصص مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که چگونه باید داروهایی را که استفاده نمی کنید دور بریزید.
دارو را در ظرف دربسته در دمای اتاق، دور از حرارت، رطوبت و نور مستقیم نگهداری کنید. از یخ زدگی دارو اجتناب کنید.
می توانید سوسپانسیون خوراکی Zithromax® را در دمای اتاق یا در یخچال نگهداری کنید. بطری را در فریزر یخچال نگهداری نکنید. سوسپانسیون خوراکی را بعد از مخلوط کردن با آب، بیش از 10 روز نگه ندارید. پس از اتمام تمام دوزها، داروی استفاده نشده را دور بریزید.
منبع: