آکنه یک بیماری پوستی واقعاً شایع است که باعث ایجاد پوست چرب و لکهای و جوشدار، معمولاً در سرتاسر صورت، سینه و پشت می گردد.
برای افراد مبتلا به آکنه شدید، یکی از گزینه های درمانی ایزوترتینوئین است که با نام های تجاری راکوتان (Roaccutane)، آکنترنت (Aknetrent) و نورم اسکین (Normskin) شناخته می شود. این دارو به شکل کپسول نرم است و برای یک یا دو بار در روز، و معمولا برای یک دوره چهار تا شش ماهه طراحی شده است.
اگرچه ایزوترتینوئین (راکوتان) می تواند در پیشگیری از علائم آکنه واقعا موثر باشد، اما راکوتان با عوارض جانبی قابل توجهی همراه است و فقط باید تحت نظارت یک متخصص مصرف شود. ما در این مقاله به بررسی تفاوت دو برند اصلی داروی ایزوترتینوئین در بازار ایران، یعنی نورم اسکین و راکوتان، و مباحث مرتبط با مصرف این دارو خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
تفاوت کپسول نورم اسکین و راکوتان
کپسول نورم اسکین (Normskin) ساخت شرکت داروسازی تسنیم در ایران می باشد. کپسول راکوتان (Roaccutane) ساخت شرکت سوئیسی روش (Roche) می باشد، که در حال حاضر در کشورهای متعددی از جهان، از جمله ترکیه، در حال تولید و عرضه میباشد.
ماده موثره موجود در داخل هر دو کپسول نورم اسکین و راکوتان یکسان بوده و همان ایزوترتینوئین می باشد. تفاوتی از نظر مکانیسم اثر و میزان اثربخشی بین این دو برند وجود ندارد و هر دو به طور موثری در درمان آکنه و جوش قابل استفاده هستند.
تفاوتی اصلی ما بین این دو برند، فرمولاسیون اختصاصی هر شرکت و مواد جانبی به کار برده شده در این دو محصول است که باعث تفاوت در بروز برخی عوارض جانبی در بین این دو برند ایرانی و سوئیسی می گردد. هر شرکتی از مواد جانبی خاصی در فرمولاسیون محصولات خود استفاده می کند. این تفاوت در مواد جانبی می تواند منجر به این گردد که برخی از افراد با مصرف نورم اسکین ایرانی راحت تر باشند و برخی دیگر با مصرف راکوتان سوئیسی. لازم به ذکر است که این دو دارو از نظر برخی عوارض جانبی که ناشی از ماده موثره داخل آنها ، یعنی همان ایزوترتینوئین، می باشد، هیچ تفاوتی ندارند و این عوارض در بین همه برندهای ایزوترتینوئین یکسان می باشد.
خرید کپسول آکنترنت (راکوتان ترک)
شما می توانید در صورت تجویز پزشک، جهت خرید این دارو، از خدمات سایت دکتر داروساز استفاده کنید. برای اینکار میتوانید از طریق کلیک بر روی لینک خرید کپسول راکوتان ترک اقدام فرمایید.
مکانیسم اثر ایزوترتینوئین
برای درک نحوه عملکرد ایزوترتینوئین، ابتدا باید دلایل آکنه را درک کنید .
غدد چربی نزدیک به سطح پوست قرار دارند و به فولیکول های موی ما (سوراخ هایی که موها از آن رشد می کنند) متصل هستند. این غدد سبوم تولید می کنند، ماده ای روغنی که مو و پوست را روان نگه می دارد.
در افراد مبتلا به آکنه، غدد چربی بیش از حد سبوم تولید می کنند. سبومی که بیش از حد تولید شده است، با پوست مرده مخلوط می شود و فولیکول های مو را مسدود می کند. اگر یک فولیکول مسدود شده توسط باکتری های موجود بر روی سطح پوست عفونی شود، می تواند به یک نقطه دردناک مانند پوسچول یا کیست تبدیل شود.
ایزوترتینوئین، از دو طریق از علائم آکنه جلوگیری می کند:
- با کاهش میزان سبوم تولید شده توسط غدد چربی
- با کشتن باکتری های روی پوست که می توانند فولیکول های مسدود شده را آلوده کنند
همچنین تصور می شود که ایزوترتینوئین دارای خواص ضد التهابی است، به این معنی که می تواند به کاهش قرمزی و تورم کمک کند.
مصرف ایزوترتینوئین برای چه کسانی مناسب است؟
ایزوترتینوئین ( با نام تجاری نورم اسکین و راکوتان) فقط توسط پزشکان متخصص برای نوجوانان و بزرگسالانی که آکنه شدید دارند، تجویز می شود. آکنه شدید با «پاپولهای بزرگ و دردناک، پوسچولها، ندولها یا کیستها» مشخص میشود. آکنه شدید همچنین ممکن است باعث ایجاد اسکار شود.
ایزوترتینوئین تنها در موارد شدیدی که آکنه به درمان های دیگر پاسخ نداده است، تجویز می شود. این کار به این دلیل است که مصرف این دارو با عوارض جانبی قابل توجهی همراه است.
چه کسانی نباید ایزوترتینوئین (راکوتان) مصرف کنند؟
برای گروه خاصی از بیماران، مصرف ایزوترتینوئین (راکوتان) توصیه نمی شود.
افرادی که باردار هستند یا در دوران شیردهی هستند، باید از مصرف آن اجتناب کنند؛ زیرا مصرف این دارو در بارداری و شیردهی می تواند برای کودک مضر باشد و خطر سقط جنین را افزایش دهد.
این خطرات آنقدر زیاد است که به زنان توصیه می شود در حین مصرف راکوتان، اقدامات احتیاطی بیشتری را برای جلوگیری از بارداری انجام دهند. NHS (خدمات ملی سلامت انگلیس)، استفاده از دو روش پیشگیری از بارداری و انجام آزمایشات بارداری قبل، حین و بعد از درمان را توصیه می کند.
ایزوترتینوئین (با نام تجاری نورم اسکین و راکوتان) همچنین در افرادی که مبتلا به موارد زیر هستند، نامناسب خواهد بود :
- افسردگی یا بیماری روانی دیگر
- بیماری کبد یا کلیه
- کلسترول بالا
- ویتامین A بالا
- بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو
- حساسیت به ایزوترتینوئین یا سایر مواد موجود در کپسول (مثلا سویا)
چه مدت طول می کشد تا ایزوترتینوئین اثر کند؟
اگر ایزوترتینوئین (با نام تجاری نورم اسکین و راکوتان) را طبق دستور مصرف می کنید، پوست شما باید بعد از حدود 7 تا 10 روز شروع به بهبود کند. قبل از این مرحله، علائم آکنه شما ممکن است به طور موقت بدتر شود، بنابراین مهم است که به مصرف داروی خود ادامه دهید.
کپسول ایزوترتینوئین یک یا دو بار در روز مصرف می شود. یک دوره درمانی معمولاً چهار تا شش ماه است. پس از اتمام دوره، ممکن است پوست شما تا هشت هفته به بهبود ادامه دهد. پوست اکثر افراد پس از اتمام درمان کاملاً شفاف است. دوره های بیشتر راکوتان معمولاً مورد نیاز نیست .
عوارض جانبی احتمالی ایزوترتینوئین
شایع ترین عوارض جانبی ایزوترتینوئین (با نام تجاری نورم اسکین و راکوتان) خشکی پوست و خشکی لب ها و افزایش حساسیت به نور خورشید است. در حالی که راکوتان مصرف می کنید، باید از هر گونه درمان که ممکن است پوست را تحریک کند، مانند اپیلاسیون یا درم ابریژن (dermabrasion)، اجتناب کنید.
سایر عوارض جانبی شایع خشکی چشم، خشکی گلو، خشکی بینی، خونریزی بینی، سردرد و درد است.
عوارض جانبی جدی بسیار کمتر رایج است، با این حال هنوز مهم است که از آنها آگاه باشید. در موارد نادر، ایزوترتینوئین می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
- مشکلات مربوط به سلامت روان و تغییرات خلقی
- معده درد شدید
- تهوع و استفراغ
- اسهال خونی
- بثورات پوستی تاول دار
- ضعف عضلانی
- پوست زرد یا زرد شدن سفیدی چشم – این حالت می تواند نشانه مشکل کبدی باشد
- مشکل در ادرار کردن – این حالت می تواند نشانه مشکل کلیوی باشد
- سردردهای بدی که باعث می شود احساس بیماری کنید
- تغییرات در بینایی
اگر چنین علائمی را تجربه کردید، باید فورا مصرف ایزوترتینوئین را قطع کرده و از مشاوره پزشکی استفاده کنید.
سایر درمان های آکنه
درمانهای زیادی برای آکنه وجود دارد، بنابراین اگر نمیتوانید راکوتان را مصرف کنید یا نمیخواهید مصرف کنید، هنوز هم ارزش دارد که به پزشک عمومی یا متخصص پوست خود مراجعه کنید تا در مورد گزینههای خود صحبت کنید.
سایر درمان های آکنه عبارتند از:
- قرص آنتی بیوتیک (معمولاً برای سه تا شش ماه مصرف می شود)
- کو سیپریندیول (Co-cyprindiol) (که به نام دیانت (Dianette) نیز شناخته می شود، یک قرص ضد بارداری خوراکی ویژه است)
- درمان های موضعی مانند آداپالن ، آزلائیک اسید و بنزوئیل پراکسید
قرص های آنتی بیوتیک اگر با درمان های موضعی ترکیب شوند بهتر عمل می کنند.
منبع: