سیتالوپرام یکی از چندین داروی ضد افسردگی است که برای درمان اختلال افسردگی ماژور و همچنین اختلالات اضطرابی استفاده می شود. و مانند هر داروی دیگری، مصرف این دارو نیز با احتمال بروز عوارض جانبی همراه است. اما زمان مصرف سیتالوپرام می تواند بر شدت و میزان بروز عوارض جانبی رایج این دارو تاثیر بگذارد. برای مثال مصرف سیتالوپرام در شب می تواند برای برخی بیماران مزایایی داشته باشد.
بررسی اجمالی سیتالوپرام
سیتالوپرام که با نام تجاری Celexa® فروخته می شود، یک داروی ضد افسردگی است. این دارو برای درمان اختلال افسردگی ماژور مورد تایید FDA است. افسردگی ماژور نوعی اختلال خلقی است که بر نحوه تفکر و احساس شما تأثیر می گذارد و می تواند به طور منفی با فعالیت های روزمره تداخل داشته باشد.
سایر علائم افسردگی می تواند شامل خستگی، احساس بدبینی، گفتار یا حرکات کندتر، مشکل در خوابیدن، افکار خودکشی و موارد دیگر باشد.
موارد مصرف تائید نشده سیتالوپرام عبارتند از: اختلال وسواس اجباری (OCD)، اختلال اضطراب اجتماعی ، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، اختلالات خوردن، اختلال هراس (که با حملات پانیک ناگهانی ترس یا نگرانی شدید مشخص می شود) و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی (PMDD). این دارو همچنین ممکن است برای درمان اختلال دوقطبی نیز استفاده شود.
سیتالوپرام متعلق به دسته ای از داروها موسوم به مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است که با افزایش سطح سروتونین در مغز عمل می کند.
سروتونین بر خلق و خو ، خواب، میل جنسی و سایر عملکردهای بدن تأثیر می گذارد . وقتی سطح سروتونین طبیعی باشد، احساس شادی، آرامش و تمرکز بیشتری خواهید داشت، در حالی که سطوح پایین سروتونین با افسردگی و اضطراب مرتبط است .
با افزایش سطح سروتونین، سیتالوپرام می تواند به کاهش علائم اضطراب یا افسردگی کمک کند.
سیتالوپرام در ایران به شکل قرص برای مصرف خوراکی در دسترس است و معمولاً یک بار در روز، صبح یا عصر مصرف می شود.
این دارو به صورت دوز اولیه روزانه 10 میلی گرم برای افسردگی و اختلال اضطراب فراگیر تجویز می شود . سپس پزشک ممکن است دوز سیتالوپرام را در صورت نیاز برای مدیریت علائم افزایش دهد.
عوارض جانبی سیتالوپرام
مانند بسیاری از داروهای ضد افسردگی دیگر، عوارض جانبی احتمالی سیتالوپرام نیز وجود دارد .
عوارض جانبی شایع سیتالوپرام
شایع ترین عوارض جانبی سیتالوپرام عبارتند از:
- حالت تهوع
- خواب آلودگی
- یبوست
- استفراغ
- دل درد
- سردرد
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
- تکرر ادرار
- مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب
- درد مفاصل یا عضله
- دهان خشک
- قاعدگی های سنگین
اگر سیتالوپرام مصرف می کنید، ممکن است عوارض جنسی مانند کاهش میل جنسی را نیز تجربه کنید .
در بیشتر موارد، این عوارض جانبی و سایر موارد رایج پس از یک یا دو هفته از بین می روند. تا زمانی که بدن شما با دارو سازگار می شود صبور باشید و به عوارض جانبی جدید یا ماندگار توجه کنید. با پزشک خود در مورد این عوارض جانبی و هرگونه نگرانی خود در مورد سیتالوپرام صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی سیتالوپرام
همچنین عوارض جانبی نادر اما جدی تری از سیتالوپرام وجود دارد. برخی از این عوارض جانبی جدی شامل کاهش سطح سدیم خون، درد چشم یا سایر علائم گلوکوم زاویه بسته، دندان قروچه و تشنج است.
مصرف روزانه 40 میلی گرم از سیتالوپرام می تواند خطر ریتم غیر طبیعی قلب یا ضربان قلب نامنظم را نیز افزایش دهد. اگر بیش از 40 میلی گرم سیتالوپرام در روز مصرف می کنید، حتما با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید. همچنین در صورت بروز عوارض جانبی قلبی مانند ضربان نامنظم قلب، سرگیجه یا تنگی نفس، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید. اینها نشانه های اورژانس پزشکی هستند.
همچنین در صورت مصرف سیتالوپرام با دارو یا مکمل دیگری که سطح سروتونین را افزایش می دهد، مانند سایر مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین، خطر ابتلا به سندرم سروتونین وجود دارد . سندرم سروتونین یک بیماری جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی است که زمانی رخ می دهد که سطح سروتونین در بدن بیش از حد بالا باشد.
علائم سندرم سروتونین می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. اگر یک مورد خفیف از سندرم سروتونین داشته باشید ، ممکن است لرز، تعریق بیش از حد، افزایش فشار خون، تاکی کاردی (ضربان قلب 100 ضربه در دقیقه یا بیشتر)، گشاد شدن مردمک ها و رفلکس های بیش از حد را تجربه کنید.
سندرم سروتونین متوسط می تواند شامل بی قراری، هیپرترمی (درجه حرارت بالاتر از حد طبیعی بدن)، حرکات غیر طبیعی چشم و صداهای مرتبط با بیش فعالی روده باشد.
سندرم سروتونین شدید شامل افزایش قابل توجه درجه حرارت (106 درجه فارنهایت یا بالاتر)، گیجی، ضربان قلب سریع و تغییرات چشمگیر در فشار خون، ضربان قلب، سفتی عضلات و وضعیت ذهنی است. موارد بسیار شدید سندرم سروتونین به طور بالقوه می تواند باعث تشنج، کما و مرگ شود.
سایر داروها یا مکمل هایی که به دلیل تداخلات دارویی بالقوه نباید هنگام مصرف سیتالوپرام استفاده شوند عبارتند از: مهارکننده های مونوآمین اکسیداز (MAOI)، آمفتامین ها، داروهای ضد التهابی مانند آسپرین یا ایبوپروفن، دیورتیک ها، فنتانیل، خار مریم، تریپتوفان و غیره.
همیشه قبل از مصرف سیتالوپرام، پزشک خود را در مورد هر دارو یا مکملی که مصرف می کنید مطلع کنید.
همچنین نباید به طور ناگهانی مصرف سیتالوپرام را قطع کنید، حتی اگر احساس بهتری دارید، زیرا ممکن است علائم ترک را تجربه کنید. علائم ترک مصرف این دارو ممکن است شامل تحریک پذیری، سردرد، حالت تهوع، سرگیجه یا احساس سوزن سوزن شدن روی پوست باشد.
بهترین زمان مصرف سیتالوپرام: صبح یا شب؟
اگر با یک اختلال اضطرابی یا افسردگی سر و کار دارید و پزشک به شما توصیه کرده است که سیتالوپرام را شروع کنید، ممکن است بخواهید بهترین زمان مصرف دارو را بدانید. آیا مصرف سیتالوپرام در شب یا صبح فوایدی برای شما دارد؟
تعیین اینکه آیا باید سیتالوپرام را در شب یا صبح مصرف کنید به عوارض جانبی و تأثیر آنها بر کیفیت زندگی شما بستگی دارد. واکنش هر فرد به دارو متفاوت است، بنابراین هیچ زمان مشخصی برای مصرف سیتالوپرام وجود ندارد که برای همه بهتر باشد.
اما در حالی که این دارو را می توان در وعده صبح یا عصر مصرف کرد، ممکن است مصرف سیتالوپرام در هنگام شب مزایای بیشتری داشته باشد. یعنی، اگر سیتالوپرام را عصر یا قبل از خواب مصرف کنید، ممکن است بتوانید برخی از عوارض جانبیاین دارو را بهتر کنترل کنید. به عنوان مثال، اگر عوارض جانبی رایج تهوع یا خواب آلودگی را تجربه می کنید، ممکن است از مصرف سیتالوپرام قبل از رفتن به رختخواب سود ببرید – اما مصرف آن با وعده شام ممکن است به پیشگیری از حالت تهوع یا سایر عوارض گوارشی نیز کمک کند. یا اگر هنگام شروع سیتالوپرام مستعد سردرد هستید، مصرف آن در عصر می تواند کمک کننده باشد.
از طرف دیگر، اگر با مصرف سیتالوپرام دچار بی خوابی می شوید و این عارضه بر کیفیت خواب شما در طول شب تاثیر منفی میگذارد، بهتر است این دارو را صبح و بعد از صبحانه مصرف کنید.
به طور کلی ، این شما هستید که با توجه به نوع عوارض جانبی که در شما بروز می کند، تشخیص میدهید که بهترین زمان مصرف سیتالوپرام برای شما صبح هست یا شب!
چه سیتالوپرام را عصر و چه صبح مصرف کنید، سعی کنید داروی خود را هر روز تقریباً در ساعت معینی مصرف کنید.
آخرین به روز رسانی 10/14/2022
منیع: